Jdi na obsah Jdi na menu

Štramberk

9. 5. 2008

Zase je tu jedno z hezkých pátečních květnových odpolední a my, jak už to u nás bývá zvykem, toho využijeme pro pěkný výlet. Nevzpomínám si, že bych kdy byla ve Štramberku, což je ostuda, když to mám prakticky „za domem“, proto směřují naše kroky právě sem…

Obrazek

Zaparkujeme téměř na kraji města, vypadá to na placené parkoviště, ale nikdo po nás nic nechce, tak jdeme směle dál.

Nejdříve se vydáváme lesní stezkou, která vede na vrchol Kotouč, který se tyčí naproti samotnému hradu, Trůbě, takže si jej můžeme pořádně prohlídnout. Po cestě procházíme kolem jeskyně Šipka a kolem pomníku Jana Žižky, Žižkova Kalichu. Na vrcholu, kde se nám naskýtá nádherný výhled od okolní krajiny, si odpočineme u trošičku extravagantně upravené bysty Bedřicha Smetany. Jakmile načerpáme nové síly, vydáváme se zpátky dolů a na námětí. Po cestě se ještě zastavíme v místním muzeu Zdeňka Buriana a nakonec si dáme na náměstí v jedné z místních hospůdek čepovanou kofolu. Nezapomeneme ani na tradiční Uši.

Obrazek

Přímo na náměstí mají v jednom domě „minizoo“, já jako milovník zvířat samozřejmě neodolám, už lezu dovnitř a Lukiho táhnu za sebou. Nejlepší je podle mého názoru vodní želva Karel (Carlos), který sežral piraně, které měly obývat akvárium společně s ním.

Obrazek

Náš čas vyhrazený na tento výlet se pomalu chýlí ke konci, proto rychle upalujeme nahoru, k samotné Trůbě. Kolik schodů jsme museli vyšlapat, to jsem raději ani nepočítala, ale stálo to za tu námahu. Nahoře sice fučelo, ale vítr rozehnal mraky, takže jsme viděli široko daleko a byla to opravdu nádhera. Příroda hrála v pomalu zapadajícím slunci všemi barvami. Jen s námahou jsme od té krásy odtrhli oči a pomalu se vydali k autu.

Obrazek

Věřím, že jsme zde nebyli naposled.

Štramberk doporučuju všem, kteří umí ocenit krásu naší vlasti a krásného výhledu, anebo si chtějí pořádně protáhnout nohy.MK

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář