Jdi na obsah Jdi na menu

Pustevny

29. 12. 2008
Ani naší pozornosti koncem roku nemohl uniknout poklad Beskydských hor, poutní místo Radhošť a překrásné Pustevny, s úžasnými stavbami, které Vás nadchnou. Navíc překrásné počasí, které koncem prosince panovalo, přímo vybízelo k návštěvě hor a nějaké hezké horské túře.

Obrazek

Rozhodli jsme se, že i přes krásné počasí a možná taky kvůli němu nezvolíme cestu lanovkou z Ráztoky, kterou volí spousta běžkařů a lyžařů, kteří chtějí sjet po známé Knížecí zpátky, ale že se vydáme přes Zavadilku nahoru na Pustevny, s nadějí, že nahoře najdeme místo k zaparkování. Naštěstí jsme ho ještě našli, ale byli jsme téměř poslední toho dne. Cesta nahoru je v zimě občas trošičku náročná a řidičům, kteří neradi jezdí v zimě, a kteří nemají rádi serpentiny, ji vůbec nedoporučujeme a naopak doproučujeme si pro jistotu vzít i řetězy. Druhou variantou je už zmíněná lanovka z Ráztoky, anebo autobus jedoucí až nahoru.
 

Jak už jsme psali výše, počasí bylo mimořádně krásné, čerstvý sníh, modrá obloha, a kdyby nebyla inverze, šlo by vidět až do Ostravy. Tak jsme se museli „spokojit“ s výhledem na Malou Fatru a v pozadí se tyčící vrcholky slovenských velikánů, Tater.

Obrazek

Z Pusteven na Radhošť vede krásná hřebenovka lesem s nádhernými výhledy do krajiny, které se Vám nabízejí jako nádherná okna. Cestou míjíme majestátnou sochu boha Beskyd Radegasta, u kterého neodoláme a kupujeme ve stánku s občerstvením vynikající Uši. Je to rychlá zastávka, protože našim cílem je samotný vrchol s kapličkou Cyrila a Metoděje, vysílačem a horskou chatou, kde máme v úmyslu poobědvat. Tento plán nám ale nevyjde, restaurace v horské chatě je plně obsazená a my se vydáváme zpátky dolů.
 

Krásnému počasí neodolalo více lidí a tak to místy vypadalo jako na Václaváku, ale to byla jediná kaňka na jinak úžasném výletu, který můžeme jenom doporučit, ale v zimě se radši teple oblečte, protože na hřebeni místy pěkně fouká.

 

 

Obrazek

Na Pustevnách je ale krásně celoročně a je dobré sledovat akce, které se zde pravidelně a hlavně poměrně často konají, sami se chystáme podívat na výstavu ledových soch, která se každoročně koná v průběhu ledna.LP

Fotoalbum

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář