Jdi na obsah Jdi na menu

Karlštejn

21. 12. 2008

Po krásných dvou dnech strávených v Praze se rozhodneme společný víkend zakončit výletem na nedaleký, překrásný Karlštejn.

 

Obrazek

Cesta nám zabrala asi hodinu, rozhodli jsme se využít chytrého pomocníka v podobě navigace, domácky ji říkáme „bratři Tomovi,“ a ti nás vedli trasou vedoucí přes vesnice kolem Prahy, ve kterých bychom bez rádce asi určitě zabloudili a po různých serpentinách až na toto úžasné místo, pozor od cesty je velice snadné hrad přehlédnout, dokud tedy nejste přímo pod ním.

 

Téměř na začátku městyse Karlštejn je placené parkoviště (70,- Kč/den). Nemá cenu hledat nějaké volné místo, protože všude je zákaz stání a místní policie je velice aktivní co se týče hlídek, takže risk se podle nás neoplatí. Ostatně všeříkající je nutnost dodržovat předepsanou třicítku v obci, kdy před Vámi jede služební vůz a na konci obce se otočí a jede zpátky.

Hned za branou parkoviště nás odchytne taxikář, který nám velice aktivně nabízí své služby…. Odvoz na 3 kilometry vzdálený Karlštejn. Je sice zima a vypadá to, že se na nás brzo sesype nebe, přesto odmítáme a jdeme pěšky…

 

Obrazek

Dobře jsme udělali, podhradí je krásné, je tu spousta restaurací, ze kterých se line vůně samých dobrot, nechybí zde ani stánky se suvenýry. Karlštejn se nad námi celou dobu majestátně tyčil, je to úchvatná stavba, která opravdu stojí za vidění.

 

Jen kdyby nestál na tom hrozném kopci. Musím se přiznat, i já jsem se pěkně zapotila, než jsem vylezla ke vstupní bráně, a to mě hned tak něco „nepoloží“.

 

Obrazek

Prošli jsme se po první nádvoří a po hradbách. Na exkurzi jsme nešli, cena vstupného je docela vysoká, ale jedno je zajímavé… pro cizince je 2x větší, to nás celkem pobavilo a zároveň i pobouřilo. Nakonec jsme se ale shodli, že je to nejspíš kvůli cizojazyčnému průvodci. Zajímavé ale bylo, že ceny pro Čechy byly napsány číslicemi, ale pro cizince slovy. Pokochali jsme se výhledem na podhradí a okolní kopce a pomalu vykročili zpět k autu.

 

U jednoho domečku jsme si ještě koupili trdelník alias trdlo, je to údajně staročeské jídlo, ale my jsme to viděli prvně, ale je to šílená dobrotka, kdo má rád sladké, tak určité neodolá…

Z auta jsme se ještě naposledy pohledem rozloučili s hradem a pak hurá směr plzeňská dálnice a potom přes Prahu a Brno směr Ostrava…MK

 

  Fotoalbum

 
 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář